Dans in het onderwijs: De voordelen!

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 11:02

Dans en leren gaat hand in hand.

Dat dans en spel niet alleen een boel plezier geven, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van het kind zou reden genoeg moeten zijn om dit meer te stimuleren binnen het onderwijs. De combinatie van muziek, dans, spel en beweging dragen onder andere bij aan de sociale ontwikkeling, het zelfvertrouwen en het stimuleert de creativiteit. In landen waar dans en spel een standaard onderdeel is binnen het (basis) onderwijs ziet men dat de schoolprestaties met een rap tempo vooruit gaan.

Ook Nederland wordt steeds meer bekend met het "bewegend" leren. Ook ik laat me graag inspireren door Lenneke Gentle die in Nederland is begonnen met pakketten zoals "taaldans" en "rekendans". Het doel is hetzelfde, al dansend, zingend en spelenderwijs naar onderwijsdoelen toewerken.

Door regelmatig met de kinderen te bewegen helpt je hun bij de ontwikkeling van lichaamscontrole, coördinatie en kracht. Met dans gebruik je spieren die je normaal gesproken niet zo actief beweegt, door dit te stimuleren worden kinderen bewuster van hun lijf en wat ze er mee kunnen doen.

Dans stimuleert ook de sociale ontwikkeling doordat dans vaak iets is dat je gezamenlijk doet. Je eigen fantasie gebruiken en je zelfexpressie is uiteraard soms best spannend om in een groep de vrije loop te laten. Dus is het belangrijk dat je de ander respecteert en dat je van elkaar wat kan leren en elkaar kan aanvullen.

Niet alleen dans, maar het fysieke aspect van een activiteit (het spelenderwijs leren) heeft een enorm positief effect op het geheugen, de concentratie en kan een positief effect hebben op het gedrag van kinderen.

Doordat dans en muziek kinderen vaak aanspreekt, helemaal indien het spelinvloeden heeft, duiken ze onbewust dieper in het materiaal. Verbanden worden gelegd en beter onthouden doordat men het met plezier geleerd heeft en er op een actieve manier mee om is gegaan. De link blijft beter hangen.

 

Wij duiken met veel plezier in het uitbreiden van de lespakketten voor het onderwijs met toevoegingen van "Bewegend leren".

Houdt de website in de gaten!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb